online lezen  |  afmelden
Betonhuis
BetonCentraal
 Extra nieuwsbrief coronavirus II

Coronavirus nieuwsbrief II
In deze 2e extra nieuwsbrief ontvangt u meer informatie over het pakket aan economische maatregelen die het kabinet getroffen heeft om de financiële gevolgen van de uitbraak van het coronavirus te beperken en werkgelegenheid en inkomens te beschermen. De overheid heeft ervoor gekozen om de staatsschuld te laten oplopen. Dat kan, omdat in goede tijden de schuld naar beneden is gebracht. In het dossier Coronavirus op betonhuis.nl verzamelen wij de meest relevante informatie voor de cement- en betonindustrie.

Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)
Het is niet meer mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. De uitbraak van het coronavirus heeft in de afgelopen weken geleid tot een ongekend groot beroep op deze regeling. Registratie van uren en toekenning van een WW-uitkering op werknemersniveau zijn bij honderdduizenden aanvragen niet haalbaar. Hier komt een nieuwe tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten voor in de plaats. Op basis van deze nieuwe tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kan een ondernemer die minimaal 20% omzetverlies verwacht bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (tot maximaal 90% van de bruto loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). Deze tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor een omzetdaling vanaf 1 maart. Bij het beroep op deze regeling wordt de werkgever gehouden aan zijn loondoorbetalingsplicht. Deze regeling wordt zo spoedig mogelijk opengesteld.

Lees meer
Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen. Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk.
lees meer
Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
lees meer
Ondernemingsfinanciering
Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de Garantie Ondernemersfinancieringregeling (GO) te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties. Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.
lees meer

Overige maatregelen
De overige economische maatregelen zijn op specifieke sectoren of doelgroepen gericht. Het betreft een rentekorting voor kleine ondernemers die gebruik maken van microkredieten, een tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven voor werkkapitaal, een mogelijke intrekking van lokale aanslagen aan ondernemers in overleg met de gemeenten en een compensatieregeling voor sectoren die in het bijzonder worden getroffen.
lees meer
Alles wat werkgevers moeten weten
Het kennisplatform voor arboprofessionals, heeft een whitepaper gepubliceerd over onder meer:
  • de voornaamste arbeidsrechtelijke thema’s rond het coronavirus waar u als werkgever en arboprofessional mee te maken krijgt;
  • de rol van de ondernemingsraad;
  • welke maatregelen zinvol zijn om verspreiding van het virus op de werkvloer te voorkomen.
Whitepaper 
Arbo
  .PDF |   852 kb
Download
Uw berdrijf is getroffen door COVID-19
De Kamer van Koophandel heeft een wegwijzer gemaakt. 
Wegwijzer
Kamer van Koophandel
  .PDF |   720 kb
Download
Coronavirus: belangrijke websites 

Eerder verschenen Betonhuis-nieuwsbrieven

Heeft u een tip?

Laat het ons weten! Mail naar Annemiek Houtman of Remco Kerkhoven

Dienstverlening en bereikbaarheid 
De afgelopen week kondigden het RIVM en de Nederlandse overheid extra maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Uiteraard sluiten wij daar als Betonhuis op aan. Als gevolg daarvan is het kantoor van Betonhuis de komende weken, voorlopig tot maandag 6 april, gesloten. Alle medewerkers blijven telefonisch en per e-mail bereikbaar om u waar mogelijk te ondersteunen. 
Lees meer
Betonhuis
Betonhuis
 
Volg ons voor het laatste nieuws:
Linkedin   Twitter